Besættelsesmuseet i Århus 1940-45

effekter
.

4.maj lys

Pressemeddelelse:                                                                                                          2005 04 27

”I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig…”

Onsdag den 4. maj klokken 20.36 er det 60 år siden, at århusianerne kunne høre disse berømte ord i aftenens udsendelse fra BBC i London. Denne vigtige begivenhed i hele Danmarks historie markerer Besættelsesmuseet med friluftsudstillingen:

”Fredens Pris”

Udstillingen er et stort Århus-kort på 54 kvadratmeter, hvorpå århusianske dødsfald som følge af besættelsen er markeret. Udstillingen i Mathilde Fibigers Have ved Domkirken åbnes officielt af Borgmester Louise Gade den 4. maj kl. 12.15, og der er herefter gratis adgang til museet resten af dagen til kl. 16.00. Besøgende vil også få gratis lys med hjem til brug om aftenen, hvorved den smukke tradition med levende lys i vinduerne kan fortsætte.

Inde i museet åbner der en plancheudstilling:

”Dage i Maj 1945”

Plancheudstillingen, der er udført i samarbejde med Bymuseet, beskriver i billeder og ord befrielsesdagene i Århus. I tiden efter tyskernes kapitulation var bybilledet i Århus nemlig både præget af feststemte mennesker og af opgøret med nogle af besættelsestidens gerninger.

Udstillingen viser både de glade sider af befrielsen – jublen over at være blevet befriet og englænderne der kom til byen som helte – men fortæller også om de mørke sider af befrielsen – opgøret med de århusianere der var på den forkerte side – og om de tyske flygtninge.

Ved opbygning af udstillingerne har Besættelsesmuseet nydt stor hjælp fra det århusianske erhvervsliv.

Samtidig med åbningen af de to udstillinger vil Besættelsesmuseet ibrugtage nye garderobe- og toiletfaciliteter, som naturligvis er kørestolsvenligt indrettet. Disse ekstra kvadratmeter er kommet i stand med stor velvilje fra Kvindemuseet, Århus Kommune og visse fonde.

Udstillingerne vil kunne opleves på Besættelsesmuseet i Århus, Mathilde Fibigers Have 2 (ved Domkirken), i perioden fra den 4. maj til den 22. maj, hvor der ekstraordinært er åbent alle ugens dage mellem kl. 11.00 og kl.16.00.

Svar på spørgsmål og yderlige oplysninger kan fås ved henvendelse til projektansvarlig Steen Lundbye på telefon 86 18 42 77 eller 26 70 94 78 i tidsrummet mellem 09.00 og 16.00.

Besættelsesmuseet i Århus. Mathilde Fibigers Have 2  8000  Århus C. tlf. 8618 4277 fax 8618 4283
Museet er en afdeling af Den Gamle By.

Webmaster: Sitemaster@Besaettelsesmuseet.dk         E-mail: Besmus@Besaettelsesmuseet.dk