Besættelsesmuseet i Århus 1940-45

Aarhus armbindet

Hjem
Op

Daglig leder
Søren Tange Rasmussen
Museumsinspektør
Tlf.
4185 0874
str@dengamleby.dk

Mød Besættelsesmuseet på Facebook
Museet på Facebook

      

Vagtplan

Indsamling
Indlevering
af
effekter
.

4.maj lys
 

Museet udstiller i flere rum et rigt varieret materiale om tiden under den 2. verdenskrig.

Museet har til huse i det gamle rådhus og politistation for Århus by. Bygningen er opført i 1857 og blev indtil 2. juli 1941 brugt af kommunen som rådhus, og derefter blev bygningen overtaget af politiet.

Det danske politi blev interneret den 19. september 1944, og bygningen stod ubrugt hen, indtil Royal Airforce (RAF) den 31. oktober samme år bombede universitetet og ødelagde Gestapos hovedkvarter og en meget stor del af de arkiver, som var ved at være en stor trussel for de aktive modstandsfolk i og omkring Århus. Tyskerne overtog bygningen og udførte forhør og tortur i de samme kælderrum og fængselsceller, som museet nu har til huse i.

Bygningen har på den måde en meget stor historisk betydning for modstandsfolkene og museets støtter.

Pladsen foran museet

Fra indgangen kommer man direkte ind i gangen med cellerne. Den ene celle er indrettet med det oprindelige interiør fra krigens tid, og den anden celle er indrettet med noget at det interiør, som stammer fra en tilsvarende celle, der oprindeligt var i funktion på Vester Alle fængslet.

Fangerne blev i pauserne mellem forhørene overført til Vester Alle fængslet. Disse fangetransporter fremgår af de logbøger, der blev ført over alle fangetransporterne mellem fængslet og forhørslokalerne i Gestapos hovedkvarter.

I den ene af cellerne er der endvidere ophængt karikaturtegninger af forskellig art.

Der findes desuden en montre med forskelligt udstyr, som blev brugt til forhør og fangetransporterne.

Indbo fra celle på Vester Alle fænglset   Forskellige forhørs remedier mv. 

I selve gangen er der udstillet en del rationeringsmærker og kort, tobak, erstatningsvarer og tøj fremstillet af forhåndenværende midler som hør, faldskærmssilke, sækkelærred osv. Yderligere er der udstillet sko fremstillet af rødspætteskind. Der er også udstillet komfurer, høkasser, gasgeneratorer og meget mere.

Rationerings kort og mærker  Tøj lavet af hør, sækkelærred og falskærmssilke Høkasser, komfurer og erstatningsvarer 

I den underste etages ene lokale finder vi udstillinger af passersedler, udgangstilladelser, diverse illegale blade, propaganda, flyveblade, armbind for diverse værn og korps, karikaturtegninger, sprængdele fra eksplosionen på Århus Havn, enkelte dele fra et engelsk fly og meget meget mere...

Forskellige armbind fra diverse korps og værn Sprængstykker fra Havneeksplotionen Passersedler og ID kort 

 

I et andet rum findes der udstillinger med tysk læsestof, medaljer, emblemer, diverse enhedsmærker, tysk udstyr af enhver art, uniformer, knive, håndgranater, et opholds- og radiorum, originale oversigtskort over "Das Dritte Reich", ammunition, fodminer, standarder og flag mv.

Endnu et rum udstiller uniformer, tegninger over fæstningsværker ved Århus, billeder fra byggeriet mv.

I mellemgangen er der udstillinger om datidens køkken, mørklægning, sabotagemateriel, ting fra diverse interneringslejre og ikke mindst "souveniers" fremstillet i og efter krigen.

Det sidste rum, vi råder over, er en udstilling om våben, våbennedkastninger, stikkerlikvideringer, illegale radioer, silkepapirsflyvekort, miniaturemodel af det kortbord/den model, som RAF trænede bombardementet af universitetet efter samt et stort oversigtskort over de sabotage- og schalburgtagemål, der blev helt eller delvis ødelagt under krigen.

 

 

 

Besættelsesmuseet i Århus. Mathilde Fibigers Have 2  8000  Århus C. tlf. 8618 4277 fax 8618 4283
Museet er en afdeling af Den Gamle By.

Webmaster: Sitemaster@Besaettelsesmuseet.dk         E-mail: Besmus@Besaettelsesmuseet.dk
Copyright © 2001-2015 Besættelsesmuseet i Århus 1940-45   
Sidst opdateret:  maj 31, 2017